Lazy Sunday Cake

United Kingdom(Great Britain)

It’s Sunday so if you haven’t prepared any snack  yet, I have a wonderful cake recipe for you that is not only delicious but also healthy and easy to prepare as well. Ideal for those lazy Sunday afternoons…

For apprx. 30 x 20 cm baking tin

Ingredients:

200g unsalted butter

1 glass brown sugar

4-5 eggs

40 dag wholemeal flour (1,5 glass)

2-2,5 teaspoon baking powder

2 vanilla sugars/1-2 teaspoon vanilla extract

2-3 table spoons rum or vinegar Or Rother alkohol

Favourite fruit (here I used apples and pears)

Icing sugar for decorating

Method:

Mix butter and sugar together, add eggs. Mix flour with baking powder and add to the butter mixture. Then add vanilla and alcohol and mix everything again. Smear a baking tin with butter and spread the mixture. Bake in oven at 180°C until cake turns brown gold. Set aside to cool. Sprinkle the cake with icing sugar.

Top tips:

1. You can use your favourite fruit. The original recipe contains apples so you can mix them with some cinnamon.

2. Don’t exagerate with fruit because they may be too heavy for cake to rise.

3. Cake will rise nicely if you put it into not so warm oven.

Why wholemeal flour?

It contains bran that is full of dietary fiber, proteins, vitamins and minerals that improve digestion. It makes you full for longer and makes dough/pastry more crumbly so it’s digested faster.

Fruit cakes are always a good choice when you want a little something to eat. They don’t contain any cream so you don’t have to count calories with every bite. And remember the more fruit you add the better!

_DSC0190

_DSC0235

_DSC0233

Poland

Wreszcie niedziela, więc jeśli jeszcze nie przygotowaliście niczego “na ząb” mam dla Was wspaniały przepis na pyszne ciasto, które jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe i niezwykle proste do przygotowania. Idealne na leniwe, niedzielne popołudnie…

Na formę do pieczenia o wymiarach ok. 30 x 20 cm

Składniki:

1 paczka masła (200 g)

1 szklanka brązowego cukru

4-5 jajek

40 dag pełnoziarnistej mąki (1,5 szklanki)

2-2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 cukry waniliowe/1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

2-3 łyżki rumu lub octu lub  innego alkoholu

Ulubione owoce (tutaj: jabłka i gruszki)

Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Utrzeć masło z cukrem, dodać jajka, potem mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać rum/alkohol. Piec w temperaturze 180°C aż ciasto  nabierze złotobrązowego koloru. Gdy wystygnie, posyp je cukrem pudrem.

Dobre rady:

1. Do ciasta możesz użyć swoich ulubionych owoców. Oryginalny przepis zawiera jabłka, które o wiele lepiej smakują, gdy posypie się je dodatkowo cynamonem.

2. Nie dodawaj zbyt dużo owoców, gdyż mogą okazać się za „ciężkie”, w wyniku czego ciasto może nie wyrosnąć.

3. Ciasto ładnie wyrośnie, gdy wstawi się je do nienagrzanego piekarnika.

 Dlaczego mąka pełnoziarnista?

Zawiera otręby bogate w błonnik, białko, cenne witaminy i minerały, które wspomagają trawienie. Ponadto otręby sprawiają, że ciasto jest bardziej kruche, co oznacza, że jest szybciej trawione.

Ciasta z owocami to zawsze dobry pomysł na deser. Nie zawierają kremów ani śmietany, dlatego możemy je jeść z czystym sumieniem, bez konieczności liczenia kalorii za każdym branym kęsem. Im więcej owoców, tym lepiej!

_DSC0212

_DSC0241

Advertisements
This entry was published on February 9, 2014 at 2:01 pm. It’s filed under Eat fashionably, Lifestyle and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: