Pizza time!

United Kingdom(Great Britain)

I know pizza does not belong to a group tagged ‘very healthy food’ but with little help of carefully chosen ingredients it can be  healthy and tasty at the same time. Once you bake this one you will not a single bite. And this is the great addition to Sunday movie night!

Poland

Pizza niestety nie należy do zdrowych potraw, jednak dzięki starannie dobranym składnikom może być zdrowa a zarazem smaczna. Spróbujcie zrobic ją według poniższego przepisu a nie pożałujecie ani kęsa. Poza tym to świetna przekąska do niedzielnego seansu filmowego!

pizza adjecie 1

United Kingdom(Great Britain)

 

 

Ingredients:

Tomato sauce

1can of tomatoes

Olive oil (extra virgin) (only to fry the ingredients)

1 small onion (finely chopped)

2 cloves of garlic (finely chopped)

Tomato puree

Condiments (salt, pepper, brown sugar, basil, oregano)

Dough:

2 full glasses wholegrain wheat flour

1 table spoon salt (ideally, iodized salt)

2 table spoons olive oil

Sourdough:

150 ml milk (2% fat or soya milk)

150 ml boiled, light warm water

14 g yeast

2 tablespoons brown sugar

Topping – according to one’s taste and fridge supplies, here:

Handful of green and black olives

Handful of chopped red and green pepper

½ red onion

30 dag mushrooms

Cheese for topping (grated)

Method:

Sauce:

Mix tomatoes. In the pan fry onion on little bit of olive oil and add tomato puree. Add mixed tomatoes and condiments (season according to your taste). Leave the sauce for few minutes then take off the pan, add chopped garlic and basil, oregano and pour to clean dish, wait until it be cool and put into fridge.

Dough:

Put 2 full glasses of flour into a big bowl. Add salt and olive oil. In a separate vessel mix 150 ml milk and 150 boiled, lightly warm water (not hot!) and yeast together with brown sugar and stir. Cover with cling film and put aside for about 10 mins. In the meantime prepare the ingredients for topping, grease a baking tin with butter and preheat the oven to 180°C (gas hobs).

Check the sourdough – there should be thick skin on the surface. Stirr the sourdough and pour the mixture straight into the flour with salt, mix all ingredients until a soft dough starts to form. Turn the dough onto a lightly floured surface and knead until smooth and elastic (for about 5 mins) (add little bit of flour when needed if the dough is still sticky). When it’s ready, put into a clean bowl and cover with a clean tea towel and leave to rise for 30 minutes in a warm place. After that time knead the dough again. Cut the dough in half and put one into fridge (in separate vessel, covered with cling film), another half into freezer for few minutes – it will be more elastic. Take the dough out and roll into 4-5mm circle (scatter the flour on the surface if the dough is sticky).

Put the dough onto the baking tin (to do that you can fold it in half and then unfold on the tin). Roll the dough in the edges (high edge will stop the vegetable juices). Scatter the grated cheese on the surface and put a thin layer of tomato sauce. Add all topping ingredients and finish with oregano. Put into the oven for about 20 mins. (gas hobs).

After 10 mins. check if the dough does not stick to the tin (it should be ok if you grease a baking tin with butter before putting the dough into oven) and turn it around 180 degrees which will allow the pizza to bake evenly. At the end check the dough at the bottom – it should be light brown, but not dark.

Take the pizza out of oven and put onto the wooden surface/board (it absorbs the humidity so the pizza will be more crispy). Decorate with fresh basil leafs before serving. Enjoy!

DSC_0415

Poland

 

 

Składniki:

Sos

1 puszka pomidorów

oliwa z oliwek (extra virgin) (do podsmażenia składników)

1 mała cebula (posiekana)

2 ząbki czosnku (posiekany)

koncentrat pomidorowy

przyprawy do smaku (sól, pieprz, brązowy cukier, bazylia, oregano)

Ciasto

2 pełne szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej

1 płaska łyżka stołowa soli (najlepiej jodowanej)

2 stołowe łyżki stołowe oliwy z oliwek (opcjonalnie)

Zaczyn:

150 ml mleka (2% lub sojowego)

150 ml przegotowanej, ciepłej wody

14 g suchych drożdży w saszetkach (2 x 7g) lub 25 g świeżych drożdży w kostce

2 stołowe łyżki stołowe brązowego cukru

Składniki na wierzch pizzy – według uznania, tutaj:

Garść zielonych i czarnych oliwek

Garść pokrojonej zielonej i czerwonej papryki

½ czerwonej cebuli

30 dag pieczarek

Ser żółty do posypania (starty)

Przygotowanie:

Sos:

Zmiksować pomidory z puszki. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulkę. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Podsmażyć i dodać zmiksowane pomidory i przyprawy do smaku – oregano, sól, pieprz, cukier. Sos musi się gotować przez kilka minut, następnie zdjąć z gazu, dodać posiekany czosnek i świeżą, posiekaną bazylię. Całość odlać do naczynia, odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki.

Ciasto:

Odmierzamy 2 pełne szklanki mąki i wsypujemy do dużej miski. Dodajemy stołową, płaską łyżkę soli (najlepiej jodowanej), można dodać 2 stołowe łyżki oliwy. W osobnym naczyniu odmierzamy 150 ml mleka i 150 ml przegotowanej wody (musi być ciepła, ale nie może być gorąca) oraz dodajemy dwie saszetki suchych drożdży (14 g, 2 x 7 g)) i dwie stołowe łyżki brązowego cukru. Dokładnie wymieszać, zakryć folią i odstawić na ok. 10 minut. W tym czasie można przyszykować składniki na wierzch pizzy, w zależności od upodobań lub zapasów w lodówceJ, wysmarować blachę masłem rozgrzać piekarnik do 180°C (kuchenka gazowa).

Sprawdzić zaczyn – powinien powstać wysoki kożuch na powierzchni. Wymieszać i od razu wlać do miski z mąką i solą i dokładnie połączyć wszystkie składniki, aż do powstania jednolitej masy. Ciasto powinno być plastyczne jak plastelina, musi lekko przyklejać się do rąk, ale przy dodaniu odrobiny mąki musi odklejać się od dłoni. Ciasto solidnie wyrabiamy przez 5 minut, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze raz. Połowę ciasta możemy odkroić i schować do lodówki w pojemniku szczelnie zaklejonym folią, resztę umieszczamy w naczyniu i zakrywamy folią i wstawiamy na kilka minut do zamrażalnika – dzięki temu zabiegowi będzie bardziej elastyczne i łatwiejsze w obróbce. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i wałkujemy do uzyskania cienkiej warstwy (4-5 mm) temu pizza będzie większa i szybciej się upiecze. Co jakiś czas opruszamy powierzchnię ciasta oraz blat mąką, żeby ciasto nie kleiło się.

Przygotowany w ten sposób spód przenosimy na blachę – jeśli ciasto jest zbyt delikatne, składamy je na pół (w ten sposób łatwiej je przenieść) i umieszczamy na blasze, rozkładając w pełne koło. Rolujemy dokładnie ciasto na brzegach (wyższy brzeg zatrzyma wszystkie soki wydzielające się ze składników pod wpływem temperatury). Całość posypujemy startym żółtym serem. Następnie rozprowadzamy kilka łyżek wcześniej przygotowanego sosu pomidorowego na całej powierzchni ciasta i dodajemy wszystkie składniki, posypując na koniec oregano. Wstawiamy do pieca na ok. 20 minut – zależnie od piekarnika.

Po upływie ok. 10 minut należy sprawdzić, czy pizza nie przykleja się do blachy (unikniemy tego, smarując wcześniej blachę masłem) i obrócić ją o 180 stopni tak, aby symetrycznie się upiekła. Pod koniec pieczenia musimy sprawdzić, czy spód odpowiednio się upiekł – powinien być lekko brązowy, ale nie za mocno spieczony.

Gotową pizzę wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy z blachy najlepiej na drewnianą deskę, na której lekko przestygnie przed podaniem bez zawilgocenia spodu (deska absorbuje wilgoć). Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii. Smacznego!

 
Advertisements
This entry was published on September 15, 2013 at 9:26 pm. It’s filed under Eat fashionably, Lifestyle and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: